Tuesday, December 20, 2005

'Ääniä kokemassa' (haastattelu) + 'Sonifikoitu musiikki' ja 'Wave Motion'

Haastattelu Ääniä kokemassa - Petri Kuljuntaustan haastattelu (TUimonen) ilmestyi Synkooppi-lehdessä 12.12.2005.

Samassa lehdessä on myös kirjoitukseni 'Sonifikoitu musiikki' ja 'Wave Motion'. Edellinen kirjoitus käsittelee nimensä mukaisesti sonifikoituihin ääniin pohjautuvaa digitaalista musiikkia. Jälkimmäinen kirjoitus on puolestaan esimerkki yhdestä tällaisesta teoksesta.

Wave Motion on ääni- ja valoinstallaatio, jonka toteutin Sami van Ingenin kanssa Helsingin Taidehallissa järjestettyyn Muu 18 Anniversary -näyttelyyn helmi-maaliskuussa 2005. Teoksen lähtökohtana oli tutkia, voimmeko muuttaa valon hiukkasluonteen (materian) ääneksi.

Monien epäonnistumisien jälkeen onnistuimme lopulta kokeessamme -- saimme valon todellakin soimaan! Ääni joka valosta syntyi oli pehmoisen pyöreä ja matala, miellyttävä elektroninen ääni. Käytimme voimakkainta valonheitintä, jonka löysimme ja asensimme installaatioon myös moottorin ja peilin, joka sai aikaan katkonaisuutta valosäteeseen. Tämän seurauksena valon tuottamalle äänelle syntyi pulssi. Valmistimme keksintömme pohjalta Wave Motion -valo/äänisoittimen.

Valitettavasti Taidehallin näyttely oli suhteellisen meluisa ja Wave Motionin heikko ääni peittyi tilaäänien ja muiden teosten tuottamien äänien alle. Seuraavalla kerralla Wave Motion pitää installoida omaan tilaan, esimerkiksi hiljaiseen huoneeseen, jotta sen haurasta ääntä ei häiritse mikään.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home