Friday, September 01, 2006

Merkkituote: Suojeltuja ääniä [2002]

Vuonna 2002 Jukka Mikkola toimitti ohjelman 'Merkkituote: Suojeltuja ääniä', johon hän haastatteli minua. Jos muistan oikein haastattelu tehtiin Tullikamarilla Tampere Biennale -festivaalilla, ennen esiintymistäni. Ohjelma radioitiin kyseisenä vuonna kaksi kertaa, 6.5. ja 9.10.2002, ja siitä kirjoitettiin esittely Helsingin Sanomissa 12.5.2002 ja Nyt-viikkoliitteessä 18/2002.

Merkkituote-ohjelma on ladattavissa kokonaisuudessaan Äänipää-sivustolta [mp3]. Alla ohjelman infot ja linkki Äänipää-sivustolle.

___________________________


Merkkituote: Suojeltuja ääniä

http://www.aanipaa.tamk.fi/sounds/merkkitu.mp3
http://www.aanipaa.tamk.fi/huone_1.htm

Sanotaan, että meidän ympäristömme äänet ovat uhanalaisessa tilassa. Voimakkaat ja sähköiset äänet hallitsevat arkipäiväämme: liikenne, digitaaliset äänet ja kaikkialla soiva musiikki ovat muuttaneet äänellistä maailmaamme radikaalilla tavalla. Luonnolliset ja tasapainoiset ääniympäristöt ovat käymässä yhä harvinaisemmiksi, myös hiljaisuutta ja rauhaa on yhä vaikeampi löytää.

Ovatko äänet vaarassa? Mitä ovat äänimaisemat ja miten niitä suojellaan? Millaisia tavoitteita on akustisella ekologialla? Ovatko perinteiset suomalaiset äänimaisemat katoamassa? Radio-ohjelmassa Merkkituote - Suojeltuja ääniä äänimaailman muuttumista ja sen vaikutuksia pohtivat musiikkitieteen yliassistentti ja Ääniympäristöt muutoksessa -projektin johtaja Helmi Järviluoma, Akustisen ekologian seurassa toimiva säveltäjä Petri Kuljuntausta sekä Oulun konservatorion lehtori, säveltäjä Jukka Ruohomäki. Merkkituotteen toimittaa Jukka Mikkola. Ohjelman kesto on 46'58"ja sen ensilähetys oli Radio Ylen Ykkösessä (nyk. YLE Radio 1) 7.5.2002.

Lue lisää äänimaisematutkimuksesta Äänipään äänimaisemasivulta.

Kuuntele: Suojeltuja ääniä. (MP3; 22 MT).

© YLE ja Jukka Mikkola, 2002

0 Comments:

Post a Comment

<< Home