Thursday, December 22, 2005

Liikennevalojen ääniopasteista Hyvin tehty -kunniakirja

Tämä loppuvuodesta 2005 uutinen oli mielenkiintoinen. Alla olevan tekstin lopussa olevien linkkien kautta löytyy aiheesta lisää infoa. Sieltä ilmenee että lintuääniopasteet olivat ideana susi ja niitä ei oteta käyttöön.

Piippi-äänien muuttamisesta nakuttaviin en ole samaa mieltä. Minusta korkea piippaus on kivempi kuin matalalta kolkuttava ääni.

On siis kierrettävä nauhoittamassa Helsingin keskustan liikennevaloja, varsinkin Ateneumin ja Makkaratalon risteyksessä[!] ennen kuin piipit katoavat katuäänestä. Erityisesti tässä risteyksessä, rautatientorin puolella, piippien muodostamasta ääniverkostosta syntyvä spatiaalisuuden tuntu on ajoittain mahtava! Parhaiten se toimii silloin, kun liikenneruuhka ei ole liian kova.

____________________________

Liikennevalojen ääniopasteista Hyvin tehty -kunniakirja

Sokeain viikon Hyvin tehty -kunniakirja on myönnetty Helsingin liikennevalojen ääniopasteista kaupunkisuunnitteluviraston liikennevalotoimistolle. Toinen kunniakirja myönnettiin Kampin keskukselle, jossa on mm. kaksi bussiterminaalia sekä liiketiloja. Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n puheenjohtaja Timo Lehtonen totesi olevansa tyytyväinen siihen, että alusta lähtien Kampin keskuksen suunnittelussa on ollut tavoitteena vammaisten itsenäinen ja turvallinen liikkuminen. Samaa hän sanoi liikennevalojen ääniopasteista, joita Helsingin kaupunki on asentanut ottaen huomioon näkövammaisten tarpeet. Suunnitelmissa on mm. muuttaa vähitellen liikennevalojen äänet ”piippaavista” äänistä ”nakuttaviksi”.

Liikennevalojen ääniopasteiden osalta kunniakirjan otti vastaan huoltoteknikko Elmeri Kallioinen kaupunkisuunnitteluviraston liikennevalotoimistosta.

Hänestäkin nakuttavat liikennevaloäänet tuntuvat paremmilta ja vähemmän ärsyttäviltä kuin ns. piipitysäänet. Hankalia ovat sellaiset suojatiet, joista näkövammaiset ja lähistön asukkaat soittavat vuorotellen. Silloin joudutaan etsimään kompromisseja äänen tason suhteen.

http://www.hel2.fi/liikenteenohjaus/aaniopasteet/aaniopasteet-hyvintehty.asp

____________________________


Lisää tietoja liikennevalojen ääniopasteista

Linnunlaulu-ääniopasteet on arvioitu

Ääniopasteet Helsingin liikennevaloissa

Kuuntele perinteisiä ääniopasteita ja linnunlaulu-ääniopasteita

0 Comments:

Post a Comment

<< Home